Реєстрація

Прокачай мізки: кращі сервіси для тренування розуму і пам'яті

Опубліковано: 16 січня 2019
Кращі сервіси для тренування розуму і пам'яті

Всім відома знаменита фраза Стіва Джобса «Працювати потрібно не 24 години на добу, а головою». Ваш мозок – не м'яз, але точно так само, як і трицепс, піддається тренуванню і «накачуванню».

За допомогою щоденних вправ можна поліпшити пам'ять, абстрактне і асоціативне мислення, навички концентрації уваги, швидкого читання та багато чого ще. Для блага людей з бажанням розвиватися були створені десятки сайтів і додатків, які обіцяють зробити вас розумнішим за лічені дні.

Автор книги «Тренування розуму» Вуджек Том вважає, що люди втрачають інтелектуальну форму, коли перестають давати своєму розуму додаткове навантаження. Мозок день у день виконує одні й ті ж звичні йому функції і починає діяти за принципом «крок вліво, крок вправо – розстріл». Як підсумок - ми скаржимося на погану пам'ять, відсутність логіки і креативу, «підвисання» на одній думці і нестійку увагу.

Стати розумнішим за велінням чарівної палички, навіть використовуючи супер-сервіси, у вас, на жаль, не вийде, але розширити об'єм пам'яті, навчитися концентруватися, збільшити швидкість мислення – будь ласка. Де і як це зробити - розповідаємо в нашому огляді!

BrainApps

Один з найпопулярніших російськомовних сайтів пропонує програми тренувань самих різних напрямків мислення і пам'яті в залежності від ваших початкових показників. Програма видає оптимальний набір потрібних вам вправ і все, що залишається – щодня їх виконувати.

BrainApps

Зручний інтерфейс, різноспрямовані завдання та ігри, про кожну вправу можна прочитати розгорнуту інформацію.

Багато ігор доступні тільки в платній версії.

Вікіум

Сервіс, дуже схожий на попередній. Творець сайту, нейропсихолог Микола Французів, стверджує, що регулярні зайняття на Вікіуме дозволять поліпшити пам'ять на 30% за 2-3 тижні, швидкість реакції на 15% за тиждень, а концентрація уваги підвищиться в два рази за 30 днів. Крім того, вправи не тільки підтягнуть різні навички, а й створять в мозку нові нейронні зв'язки.

wikium.ru

Простота і зручність, нещодавно з'явилося оновлення «Вікіум. Поліглот» для вивчення іноземних мов.

Нав'язливі нагадування про тренування (втім, для когось це буде плюсом), повна версія тренувань доступна тільки платно.

Uplift

Сервіс клієнтоорієнтований, тому на самому початку використання ви можете вибрати цілі занять і описати свої побажання. На основі цієї інформації сайт запропонує вам схеми тренувань, більше схожі на проходження захоплюючих ігрових рівнів. Прокачує швидкість і гнучкість мислення, пам'ять і уважність. Інтерфейс і дизайн сайту зможе зацікавити підлітків і навіть молодших школярів.

Uplift

Ненудна ігрова форма подачі.

Деякі ігри платні, багато вправ відкриваються тільки після проходження певних рівнів.

NeuroNation

Німецький проект, створений за підтримки Міністерства освіти Німеччини. На основі фітнес-тесту і ваших побажань сервіс сформує актуальну систему розумових тренувань для розвитку пам'яті, концентрації, інтелекту, красномовства, здатності до навчання та ментальної гнучкості.

NeuroNation

Науковий підхід до тренувань, добре зроблена російськомовна версія і зрозумілий інтерфейс.

Довга система реєстрації і проходження фітнес-тесту, доступ до багатьох вправ тільки платний.

Mnemonica

Спочатку сервіс був присвячений навчанню мнемотехніці - особливим технікам запам'ятовування, сьогодні на ньому є відеокурси, вправи і статті з розвитку пам'яті та уваги. Якщо цілеспрямовано йдете за навчанням «запам'ятовування» - вам сюди.

Mnemonica

Добре розроблена вузька спеціалізація, всі вправи засновані на наукових дослідженнях.

Застарілий дизайн, незручний інтерфейс і погана навігація сайту.

BrainExer 2.0

Цей проект не сильно розкручений в порівнянні з попередніми, тут немає яскравих картинок, квестів і гасел про мотивацію, зате є досить складні тренування пам'яті, уваги, концентрації і вміння рахувати. Щоб розібратися з деякими з завдань доведеться попітніти, поступового зростання складності в цих вправах немає.

BrainExer 2.0

Сервіс повністю безкоштовний, розрахований на мотивованого думаючого користувача.

Незручний інтерфейс, не завжди зрозумілі завдання, деякі вправи відкриваються тільки при проходженні попередніх.

Happymozg

Незважаючи на застарілий дизайн і інтерфейс, в цьому проекті є всі класичні вправи, що розвивають мозок. Комплексні тренування пройти не вийде, але провести час з користю для розуму на цьому сайті – будь ласка.

Happymozg

Ігри прості і зрозумілі, є статті і безліч корисної інформації про розумові вправи.

Невелика кількість вправ, простий дизайн ігор, відсутність комплексних програм.

Плюс всіх розглянутих сервісів і проектів в тому, що в кожному з них є можливість безкоштовних тренувань. Без придбання дорогих абонементів ви тривалий час зможете прокачувати мозок і вивчати ефект від тієї чи іншої програми вправ. Чому б не спробувати?

Мінуси всіх представлених сервісів в тому, що перевірити їх ефективність на практиці не так-то просто. Так, з часом ви починаєте швидше проходити вправи і краще концентруватися на іграх, але наскільки ефект буде відчутний в реальному житті – питання.

У той же час якщо вірити нейропсихології, навіть нетривалі, але регулярні тренування підвищать вашу працездатність і ефективність праці. Головне в інтелектуальному «прокачуванні» – не забувати про тренування і виконувати вправи регулярно, адже мозок примхливий і за лінь і відхилення від курсу ви будете покарані - він швидко забуде про ваші старання.

Зацікавилися? Гайда прокачувати мізки разом з нами!